אנה טורוק – כינור
רזוואן דומיטרו – כינור
טריאן בואלה – ויולה
ז'ולט טורוק – צ'לו
רביעיית ארקדיה נוסדה בשנת 2006 כשארבעת חבריה היו סטודנטים באקדמיה למוסיקה בקלוז'. הרביעייה השלימה לימודים מתקדמים באוניברסיטה למוסיקה ולאמנויות הבמה בווינה והיא גם בוגרת האקדמיה האירו
רביעיית ארקדיה נוסדה בשנת 2006 כשארבעת חבריה היו סטודנטים באקדמיה למוסיקה בקלוז'. הרביעייה השלימה לימודים מתקדמים באוניברסיטה למוסיקה ולאמנויות הבמה בווינה והיא גם בוגרת האקדמיה האירופאית למוסיקה קאמרית. את מעמדה הבינלאומי ביססה הודות לזכייתה בשורה של תחרויות בינלאומיות חשובות, בהן התחרות הבינלאומית למוסיקה קאמרית באוסאקה (2014), התחרות הבינלאומיות לרביעיות כלי קשת של אולם וויגמור בלונדון (2012), התחרות הבינלאומית למוסיקה קאמרית באלמיירה, הולנד (2011) והתחרות הבינלאומית למוסיקה קאמרית בהמבורג (2009). הרביעייה הופיעה בכל רחבי העולם, בכלל זה, באולם וויגמור בלונדון, בקונצרטחבאו באמסטרדם, במוזיקפריין בווינה, בקונצרטהאוז בברלין, ב-Cité internationale des arts ובאולם גאבו בפריז, באופרה הישנה בפרנקפורט, באולם פולק במונטריאול, באולם סאנטורי בטוקיו, באולם איזומי באוסאקה, בפסטיבל האביב בבודפשט, בפסטיבל הבינלאומי ג'ורג'ה אנסקו בבוקרשט, בפסטיבל אלדבורו, בפסטיבל המוסיקה של צפון נורפולק, בפסטיבל מקלנבורג-פורפומרן, בתל אביב, בבייג'ין וברחבי בריטניה. לאורך השנים שיתפה הרביעייה פעולה עם מוסיקאים ידועי שם רבים, בהם, רביעיית בלצ'אה, לורנס פוסטר, רוברט לווין, שרה צ'אנג, אביעיית קון טמפו ועוד. אלבום הבכורה שלה, מיצירות מנדלסון וברהמס, ראה אור ב-2009 וזכה לשבחים. ב-2013 ראה אור האלבום השני, הרביעיות של יאנאצ'ק, וזכה אף הוא לשבחי הביקורת הבינלאומית, בין היתר ב-Sunday Times וב-The Financial Times. מאז 2017 מקליטה הרביעייה לחברת Chandos. אלבומם הראשון במסגרת שיתוף פעולה זה הוקדש למכלול הרביעיות של ברטוק, וזכה לביקורות 5 כוכבים ב-Diapason וב-Classica, נבחר כאלבום השבוע ב-BBC Radio 3, ולאלבום החודש ברדיו WQXR-FM בניו-יורק ובמגזין Classica. לאחרונה השלימה הרביעייה את פרויקט הקלטת מכלול 17 הרביעיות של מייצ'יסלב וויינברג בחמישה אלבומים. כל חמשת הדיסקים זכו לשבחי הביקורת הבינלאומית, בכלל זה במגזין המוסיקה של ה-BBC, ב-BBC Radio 3, ברדיו מערב גרמניה, במגזין Limelight, ב-Sunday Times, במגזין Strad, במגזין הגרמופון ועוד. הם זכו לפרסים שונים, בהם פרס מבקרי ההקלטות הגרמנים ופרס Diapason d'Or, והיו מועמדים לפרסי המוסיקה הקלאסית הבינלאומיים (ICMA) ולפרסי מגזין הגרמופון. בשנת 2021 ייסדה הרביעייה את סדנת המוסיקה הקאמרית Arcadia Chamber Music Classes, הכוללת כיתות אמן וקונצרטים בהשתתפות הרכבים קאמריים צעירים הנמצאים במהלך התפתחותם המקצועית.
חציו הראשון של הקונצרט יפתח ברביעייה בפה מינור, אופ. 20 מס' 5, מאת היידן. היידן מכונה לעיתים קרובות אבי רביעיית כלי הקשת. אמנם הוא לא המציא את הז'אנר, ורביעיות נכתבו כבר על ידי מלחינים שקדמו לו, אך הוא זה שתרם את התרומה המכרעת לשינוי המהותי שהעביר את הז'אנר מהעולם של המוסיקה הבידורית הקלה בסגנון הדיברטימנטי של ראשית המאה ה-18, לתחום הרציני של מוסיקה עמוקת הבעה ומורכבת מבחינה צורנית ומרקמית, המקבילה הקאמרית לסימפוניה. המעבר המכריע הזה מסתמן באופן ברור בקובץ 6 הרביעיות אופ. 20 שאת כתיבתן השלים היידן ב 1772 ואשר ראו אור בדפוס שנתיים לאחר מכן. הרביעייה החמישית בקובץ כתובה בסולם פה מינור, המעיד מראש על אופייה האקספרסיבי והאינטנסיבי. הנושא של הפרק הראשון מקונן ונוגע ללב, אך כשהוא מוצג בהמשך הפרק במז'ור הוא קורן חום והופך מוחצן יותר. פרק המינואט, גם הוא במינור, שומר גם הוא על ארשת קודרת משהו, אך חטיבת הטריו האמצעית פונה לפשטות עממית ולהתבהרות מז'ורית. הפרק האיטי, בפה מז'ור, מציג מלודיה שירתית קורנת אור, המתנודדת בסגנון סיציליאנה, וחוזרת תוך כדי שינויים ועיטורים. פרק הפינאלה כתוב כפוגה בשני נושאים, המדגישה את ה"רצינות" החדשה שמייחס היידן לז'אנר, אך לתוך הסגנון המלומד מטמיע היידן גם אפקט דרמטי, כאשר את מרבית הפרק הוא מורה לנגן בשקט, עד להתפרצות העוצמתית הפתאומית החותמת את הפרק ואת היצירה כולה.
המלחין היהודי מייצ'יסלב (מויסיי) ויינברג נולד בוורשה ב-1919, שם גם החל החל ללמוד בקונסרבטוריון. הוא תכנן להמשיך את לימודיו בארצות הברית, אך תוכנית זו נקטעה באיבה עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. ויינברג חמק פעמיים בעור שיניו מאימת השואה. עם פלישת הנאצים לפולין הצליח לברוח מוורשה למינסק, בירת בלארוס, שם סיים את לימודיו בקונסרבטוריון. כאשר החלה הפלישה הנאצית לברית המועצות, נמלט שוב, הפעם לטשקנט שבאוזבקיסטן. הוא איבד רבים מבני משפחתו בשואה, אשר המשיכה להטיל את צילה על רבות מיצירותיו. ב-1943 שלח ויינברג עותק מהסימפוניה הראשונה שלו לשוסטקוביץ', שכה התרשם מהיצירה עד שהזמין את ויינברג למוסקבה. ויינברג השתקע במוסקבה עד למותו, היה לידידו הקרוב של שוסטקוביץ'. אף שויינברג לא למד באופן רשמי אצל שוסטקוביץ', הוא הושפע מאוד מהמלחין הרוסי המבוגר ממנו. ויינברג לא חמק מהדיכוי הסטליניסטי. הוא נעצר ב- 1953 בעוון "פורמליזם", וניצל רק הודות למותו של סטלין חודשים מספר לאחר מכן, כאשר אסירים רבים שוחררו. ויינברג כתב מספר רב של יצירות: 22 סימפוניות, 7 קונצ'רטי, 17 רביעיות כלי קשת, 28 סונטות לכלים שונים, 7 אופרות, 65 פסי קול לקולנוע, מספר בלטים ורקוויאם. בימי חייו לא בוצעו יצירותיו לעיתים קרובות מחוץ לרוסיה, אבל בעשורים האחרונים מתחילות יצירותיו לזכות לביצועים ולהקלטות והוא מתגלה לקהל בעולם וגם בישראל. הרביעייה מס' 17, האחרונה במכלול הרביעיות של ויינברג, נכתבה בשנת 1986. יצירה תמציתית זו, שמשכה כרבע שעה, הוקדשה לרביעיית בורודין לרגל 40 שנה להיווסדה. היא מורכבת מארבעה פרקים המבוצעים ברצף אחד, וכוללת ציטוטים מיצירות קודמות של המלחין. הפרק הראשון נפתח בנושא ראשון קל ועולץ, המתחלף בנושא שני כוראלי ורציני יותר. לאורך הפרק מעומתים שני נושאים מנוגדים אלה ואף משולבים אחד עם שני תוך כדי העצמת המתח. סולו צ'לו מוביל היישר אל הפרק השני, הכתוב במפעם איטי מתון ברוח מלנכולית, ובמרקם קונטרפונקטי המבוסס בעיקרו על הרכבי צמדי ושלישיות המשתנים באופן קליידסקופי. סולו כינור נוגה מוביל אל הפרק השלישי, האיטי והכאוב עוד יותר, הנשמע כמעין קינה ההולכת וצוברת אינטנסיביות רגשית, תוך עלייה במנעד והתגברות העוצמה. זעקות הייאוש הסולניות החותמות אותו מובילות אל הפינאלה הנפתח בדואט גחמני ושקט לצ'לו ולוויולה, החוזר לנושא הפותח של הפרק הראשון אך במעין גרסת רפאים שמגגשת דרכה. מתוך גישוש זה עולה ובוקע שוב גם הנושא הכוראלי מהפרק הראשון הצובר עוצמה בהדרגה, עד לחזרה מפורשת יותר ועוצמתית על שני הנושאים של הפרק הראשון, החותמים את הפרק, ואת הרביעייה כולה, בנחישות.
The Arcadia's evident enthusiasm for the music is perfectly conveyed here with playing that maximises the emotional range explored in each work, as well as exploiting to the full the music's tonal and textural varieties (BBC Music Magazine, 2021)
What cannot be denied is the immaculate ensemble of the Arcadia (Gramophone Magazine, 2021)
The Arcadia Quartet combines precision and passion (Deutschlandfunk, 2021)
The performances by the Arcadia Quartet are first rate (Financial Times, 2022)
Joy comes through clearly in their performance; their enthusiasm for this music is clear to hear in their strongly articulated, nuanced and inspired playing (MusicWeb-International.com, 2021)
רח' לואי מרשל 25 תל אביב,
ת.ד. 21502, תל אביב
6200003
טל. 03-5460524
פקס. 03-6055169
דואל. info@icm.org.il
טל. 03-5466228
פקס. 03-6055169
דואל. chamber@icm.org.il
© 2023 כל הזכויות שמורות לקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה, תל אביב | עיצוב ופיתוח ע״י tabuzzco
האירועים הקרובים
כניסה חופשית !
הופעה תוססת ומלאת חיים של יצירות ווקאליות בסגנונות שונים:
קלאסי, ישראלי, מודרני ומוסיקה מהסרטים
קטעים מהופעותינו לאחרונה עם התזמורת הפילהרמונית, עם בארוקדה ועם תזמורת המהפכה.
כניסה חופשית !
אנה טורוק – כינור
רזוואן דומיטרו – כינור
טריאן בואלה – ויולה
ז'ולט טורוק – צ'לו
אלכסנדרה קזובסקי – כינור
גרשון גרצ'יקוב – כינור
יאן גרונינג – ויולה
עמית אבן-טוב – צ'לו
הלל צרי – צ'לו
קונצרט מקדים בביצוע הרכב קאמרי מתלמידי הקונסרבטוריון יערך בשעה 20:15, באולם רן ברון.