טוען אירועים

« כל האירועים

  • אירוע כבר עבר.

רביעיית כרמל

יום שבת, 23 נובמבר, 2013 / 20:30

רביעיית כרמל

רחל רינגלשטיין – כינור
ליאה רייחלין – כינור
יואל גרינברג – ויולה
תמי ווטרמן – צ'לו

עם

רון זלקה – קלרנית

רפסודיה הונגרית

היידן: רביעיית כלי קשת בדו מז'ור, אופ. 54 מס' 2

ליגטי: רביעיית כלי קשת מס' 1, "מטמורפוזות ליליות"

ברהמס: חמישייה לקלרנית ולכלי קשת בסי מינור, אופ. 115

 

רביעיית כרמל חוזרת אל בימת המרכז למוסיקה קאמרית, ומארחת את הקלרניתן רון זלקה, בתכנית ובה שלוש יצירות העומדות בסימן השפעת המוסיקה ההונגרית העממית על המוסיקה האמנותית בין המאה ה- 18 למאה ה- 20.

את הרביעייה בדו מז'ור, אופ. 54 מס' 2 כתב היידן בשנת 1788, וחותם המוסיקה העממית ההונגרית-צוענית ניכר בה בקטע הסולו הרפסודי והאקספרסיבי לכינור הראשון בפרק השני האיטי.

את רביעיית כלי הקשת מס' 1, "מטמורפזות ליליות", כתב ליגטי בשנים 1953-1954, עוד בזמן שחי ופעל בבודפשט. ניכרות בה שתי ההשפעות העיקריות של ברטוק: תחכום ריתמי ומוטיבי והשפעת המוסיקה העממית. על אף ההשפעה הברורה של ברטוק בולטים ביצירה זו החותם האינדיבידואלי של ליגטי וגישה חדשנית לצורה. אף שהרביעייה כתובה לכאורה בפרק אחד רציף, פרק זה מורכב מחטיבות רבות בהלכי רוח נבדלים. רעיונות שונים מוצגים בזה אחר זה בחילופין טיפוסיים בין מהיר לאיטי, אבל המאפיינים המלודיים של כל החטיבות נובעים מפתיחת היצירה תוך שהם עוברים גלגולים רפסודיים מתמידים.

חמישיית הקלרנית בסי מינור, אופ. 115 מאת ברהמס, היא מיצירות המופת הגדולות ביותר ברפרטואר הקאמרי. ברהמס כתב אותה בשנת 1891, בפרץ יצירתי סתווי בשנות חייו האחרונות, לאחר שכבר גמלה בליבו למעשה, ההחלטה, לחדול מכתיבת מוסיקה. זוהי יצירה שכולה רצינות, יופי נשגב ומלנכוליה נוגה. בפרק השני, האיטי, זוכה הקלרנית ברפסודיה המשמשת כר להפגנת יכולת (בדומה לאותו קטע רפסודי לכינור הראשון בפרק האיטי ברביעייה של היידן הכלולה בתכנית זו). קטע זה הביא את ידידו של ברהמס, הכנר יוזף יואכים, למסקנה ש: "יש בה (בחמישייה) כה הרבה מן הצועניות".

רוןזלקהרון זלקה, קלרניתן ראשון בתזמורת הפילהרמונית הישראלית, הופיע ברסיטלים ובקונצרטים קאמריים באירופה, בארה"ב ובישראל. הוא ניגן כסולן עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית תחת שרביטו של מאסטרו זובין מהטה, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, התזמורת הסימפונית ירושלים, רשות השידור והתזמורת הקאמרית של חיל החינוך. לפני הצטרפותו לתזמורת הפילהרמונית הישראלית ניגן בשורות התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.

רון זלקה זכה בפרסים בתחרויות קולמן ופישוף למוסיקה קאמרית בארה"ב (1994). הוא ניגן עם אמנים כמו מקסים ונגרוב, יוליאן רחלין, מישה מאיסקי, מירה זכאי, אבירם רייכרט ועוד. הוא השתתף בפסטיבלים רבים, ביניהם פסטיבל ישראל, כפר בלום, צלילים בים האדום ופסטיבל פרו בגרמניה. הוא מקליט לעתים תכופות לקול המוסיקה ומלמד בביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל אביב.

הוא נולד בישראל ועל מוריו בארץ נמנו אלי חפץ וריצ'רד לסר. הוא סיים את לימודיו לתואר ראשון ושני בהדרכתם של עלי אבן וג'יימס קמפבל באוניברסיטת אינדיאנה בבלומינגטון שבארה"ב, שם גם זכה בתחרות כלי הנשיפה מעץ.

 

Carmel Quartet - credit Herbert Bishko (s)רביעיית כרמל, נוסדה בשנת 1999 והיא מההרכבים הקאמרים הותיקים, הבולטים והרבגוניים בארץ. הרביעייה זכתה בפרסים ומלגות, בכללן פרס ראשון בתחרות הבינלאומית לרביעיות מיתרים "פראג וינה בודפשט", ברייכנאו, אוסטריה, ותחרויות האביב 2004 בתחום המוסיקה הקאמרית ובתחום ביצוע מוסיקה ישראלית.  רביעיית כרמל הופיעה בקונצרטים ברחבי הארץ, אירופה וארה"ב, בכלל זה קונצרט באולם קארנגי. היא משתתפת קבועה בסדרות מרכזיות למוסיקה קאמרית בארץ ופבסטיבלים יוקרתיים בכללם הפסטיבל הבינלאומי למוסיקה קאמרית בירושלים, "קול המוסיקה הקאמרית בגליל העליון" ועוד, וזכתה בהם לשבחי המבקרים והקהל. רביעיית כרמל שודרה בתחנות רדיו בארץ ובעולם בכללן "כל המוסיקה", תחנות השידור האמריקאיות WQXR ו-WOSU ותחנות שידור בקנדה ואוסטריה.

רביעיית כרמל מסורה לחינוך מוסיקלי, ולהרחבת קהל המאזינים של המוסיקה הקאמרית ברחבי הארץ. בשנת 2007 ייסדה רביעיית כרמל את סדרת הקונצרטים המונחים "מעבר לקשת" המבקשת להעשיר את חוויית ההאזנה באמצעות העמדת היצירות המושמעות בתוך הקשר תרבותי רחב יותר. הסדרה מונחית על ידי ויולן הרביעייה, ד"ר יואל גרינברג, שלמד מוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת פרינסטון, ארה"ב, ומכהן כמרצה בחוג למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן. חברות הרביעייה רחל רינגלשטיין, ליאה רייחלין ותמי ווטרמן, אשר בנוסף על פעילותן המוסיקלית הן בוגרות סדנאות תיאטרון בניסן נתיב, בית צבי ו"בימתיים", מעשירות את קטעי ההסבר בקטעי תיאטרון, דוגמאות ספרותיות ועוד. ביקורות הקהל והתקשורת לסדרה זו היו נלהבות ללא יוצא מן הכלל. הסדרה מתקיימת בארבעה מוקדים ברחבי הארץ. הסדרה מועברת גם בשפה האנגלית, והיא הוצגה בקונצרטים באנגליה ובארה"ב.

כמו כן מבקשת רביעיית כרמל להרחיב את הרפרטואר הנוכחי באמצעות הזמנת יצירות חדשות וחשיפה של יצירות מופת נשכחות. במסגרת זו הזמינה וביצעה הרביעייה בכורות של רביעיות מאת כרמל רז, יחזקאל בראון, רחל גלעין ועמוס אלקנה. בשנת 2011 חשפה הרביעייה חמישיית כלי קשת נשכחת מאת פאול בן-חיים. חמישייה זו, שלא בוצעה מאז שנות ה-1920 (אז זכתה לביקורות נלהבות), היא יצירה שאפתנית וחשובה, שחשיפתה מוסיפה נדבך חשוב בהבנת המוסיקה של בן-חיים. ביולי 2013 הקליטה רביעיית כרמל את הרביעייה והחמישייה לכלי קשת של בן-חיים להקלטה מסחרית אשר תצא לאור בחברת Toccata Classics.

רביעיית כרמל מסורה גם לפעילות קהילתית, והעבירה קונצרטים מונחים מיוחדים לכבדי שמיעה וכן קונצרטים בבתי ספר ברחבי הארץ. הרביעייה למדה אצל מיטב המורים, בכללם חיים טאוב, חברי רביעיית המיתרים "אלבן ברג", וולטר לוין )רביעיית לה סאל(, אילן גרוניך ואבי אברמוביץ' וכן השתלמה אצל חברי הרביעיות אמדאוס, האגן, ברטוק וינאצ'ק. רביעיית כרמל שיתפה פעולה עם אמנים ידועי שם כגון הכנרים גדעון קרמר וניקולאי זניידר, הויולנית טביאה צימרמן הפסנתרנים איאן פאונטיין ופנינה זלצמן ז"ל, הגיטריסט עמנואל סגרה והחזן אלברטו מזרחי.

בדצמבר 2013 תצא הרביעייה לסיור הבכורה שלה בסין.

פרטים

תאריך:
יום שבת, 23 נובמבר, 2013
זמן:
20:30
אירוע קטגוריה:

מקום

הקונסרבטוריון – המרכז למוסיקה קאמרית
לואי מרשל 25
תל-אביב, ישראל
טלפון
03-5466228